Винарска изба „Марян“ е разположена в едноименното село в Еленския Балкан. Собственост е на семейство Светла и Илия Иванови. Въпреки кратката си история, избата е производител на вино №1 на България за 2015 г. – Maryan Reserve 2012. За бутиковите изби, лимитираните вина и перспективите през винения туризъм в България разговаряме със Светла Иванова.

Със съпруга Ви сте юристи. Откъде дойде интересът към виното и идеята да създадете собствена изба?

Да, ние и двамата сме юристи по образование и професия. Намерихме се в университета като студенти и май оттогава датира и любовта ни към виното. Винаги сме го обичали, харесвали, обичаме да го пием, да откриваме изби и да споделяме вината с приятели. И някак естествено от едната страна „на масата“ преминахме на другата. От потребители, любители и почитатели, към производители. В един момент си казахме, че е дошло времето да правим вино с ръцете си.

Защо решихте да направите избата си в с. Марян?

Решението не беше трудно. Няколко са факторите, които определиха мястото на избата. На първо място, защото аз съм много свързана с това село. Баба и дядо са оттам, израснала съм в Марян и знам много добре, че селото е било голям производител на вино. Навремето хората са ферментирали виното в големи каци, а след това са го наливали в бъчви. В мазите на всяка къща има такива големи дъбови съдове, в които се е съхранявало виното. Т.е. традицията за производство на вино в региона я има. Освен това самото село Марян и Еленският край са климатично много подходящи за винифициране. Нощите са хладни, дните – топли и тези температурни амплитуди и добрата влажност позволяват на  вината ферментация при подходящи условия. А и Еленският Балкан е много красиво място. Намира се в средата на България, в близост до лозята с които работим. Всичко това доведе до нашия избор за изба в с. Марян.

Повечето български производители говорят за нови големи пазари, на които да се реализират вината си. Вие правите малки, лимитирани серии бутикови вина. Какъв е профилът на вашия клиент?

Ние винаги сме имали желание да се наложим в България, да спечелим почитатели и любители на вината си в България и сме ориентирани именно към тях. Защото когато произвеждаш един продукт в България, е важно да си разпознаваем и оценен най-вече сред хората, които живеят тук. Това е нашата първа и основна цел. Разбира се, имаме желание да представим вината си и извън страната, а също и на чужденците, които я посещават. За тях би било интересно да опитат вината на една малка изба, която не произвежда големи серии. Напротив – вината се произвеждат ръчно, с много внимание и любов, с изключителен акцент на качеството.

„Резервата“ ви стана Вино на годината. Кое е по-лесно – да станеш номер 1 или да останеш номер 1?

И двете са достатъчно трудни. За нас наистина бе голямо признание, изключително сме щастливи, че още втората ни реколта – 2012г., бе така високо оценена от дегустационната комисия на DiVino. Разбира се, огромно предизвикателство е да продължим по същия начин да правим вината си и след тази година. Годините са различни, реколтите са различни, но се надявам нашите приятели и почитатели да продължат да оценяват вината ни. А освен това има и какво ново да покажем.

Сред производителите тече дискусия за това кога виното трябва да се бутилира – дали когато то е в пика си или трябва да му се оставят няколко години в бутилката, за да доразвие потенциала си. Вие към кой принцип се придържате?

Имайки предвид, че не произвеждаме големи серии вина, смятам, че на виното трябва да му се даде време и възможност да се развие в бутилка. Отлежавайки в бутилката, виното се променя, то продължава живота си. Ние това и правим. Нашите червени вина, купажът Queen Elena Cuvee отлежава 6 месеца в бутилката, преди да излезе на пазара, Ivan Alexander Grande Cuvee се бутилира след една година в бъчвите и още миниум година отлежава в бутилка. За нас виното трябва да постои известно време в бутилка, преди да бъде готово да се покаже пред публика.

Първите Ви впечатления за Реколта 2015?

Реколта 2015 бе много добра като качество на гроздето. Като добиви – също. При нас гроздоберът се удължи, в сравнение с предишни години, тъй като по следата на кампанията заваляха дъждове и направиха влизането в лозята невъзможно. Това забави процеса на беритба и съответно процесите на ферментация, но като качество на вината аз лично очаквам годината да бъде много по-добра от 2014, а вероятно по-добра и от 2013. Годината е много добра!

И накрая – какъв е, според Вас, потенциалът пред винения туризъм в България?

Мисля, че България и българските изби имат какво да покажат и какво да предложат на хората, които се интересуват и вълнуват от виното. В момента има възможности за посещения както в големи изби, които поразяват със своя мащаб и почти космическите технологии, които се прилагат при обработката на гроздето и винифицирането му, а така също могат да се посетят и малки изби, където се работи ръчно и се прилага минимална намеса при производството на виното. България може да предложи възможности за винен туризъм за всеки. Има какво да се покаже, има и какво още да се желае, разбира се. Но мисля, че виненият туризъм е един аспект от нашата работа, който тепърва ще се развива.

Собствениците на
Собствениците на „Изба Марян“ представят вината си на дегустация в Grape Central, София
Реклами

3 thoughts on “„Когато произвеждаш един продукт в България, е важно да си оценен най-вече сред хората, които живеят тук“

    1. Здравейте!
      Вината можете да намерите в профилирани магазини за вино. За София може да проверите във „Вино Оренда“ на Руски паметник – специализиран само за български вина.

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s