Винената Ви визитка?

Казвам се Мария Стоева и съм енолог на изба „Братанови“. Дипломирах се преди една година във Франция, в Дижон. Университетите, които издават национална диплома за енолог, са само пет – в Дижон, Ремс, Бордо, Монпелие и Тулуза. И аз имах честта да съм в един от тях, в сърцето на винарството. Имам вече три кампании – в Шабли, в Бургундия и в Бордо. Сега съм много щастлива, че работя в изба „Братанови“ – семейна винарна, където споделят моята философия за развитие на тероарни вина.

От Шабли до Шишманово – защо един млад специалист реши да се върне и реализира в България – обикновено посоката е обратна?

Вярвам, че българското винопроизводство има голям потенциал и нужда от развитие. Мисля, че със знанията и опита, които придобих във Франция мога да дам и една малко по-различна, положителна визия, която съм изградила там, а именно – тероарните вина.

Няколко думи за вината, на които сте енолог в изба Братанови?

Вече направих един нов купаж – мерло и сира от реколта 2013. От кампания 2015 всички вина на изба Братанов са под мое ръководство. Два много интересни купажа от благородните сортове сира и каберне фран ще са сред изненадите ни през 2016 година.

Как българските вина могат да се позиционират на външния пазар?

Много е важно да наблегнем на тероара, който имаме в България. Например каберне фран в Северна България вирее по един начин, а при нас, в Южна, в топлия регион, придобива съвсем различни характеристики. Трябва да акцентираме на това, което е типично за региона ни, да обособим повече винени региони – не само Дунавска равнина и Тракийска низина, да се разграничава спецификата на сорта в рамките на тези райони. Това, обаче, изисква много научна работа, изследвания на почвата, на гроздовия материал… За една държава, която няма много голям финансов ресурс, е трудно постижимо, но ако се обединим около идеята, това ще ни отвори пътя… Такава е и нашата философия в изба „Братанови“ – да намалим намесата на енологични продукти и да дадем възможно най-голяма изява на първичната материя – на гроздето, на тероара – съвкупността между почвените характеристики, климатичните условия, микроклимата и човешката намеса – ансамбъла, в който се интегрира това понятие. За мен той е много важен и смятам да го развивам, доколкото е възможно…

Познавайки в голяма степен френския манталитет, с какво България би била интересна като винена дестинация за един френски турист?

Първо с историята. Вино се е правило тук 5 000 години пр. Хр. Нещо, с което много малко страни в Европа биха могли да се похвалят – дори и Франция не може. Но пък там са успели да съхранят цялата винена история, която имат. От епохата на траките при нас се развива винарството. Мисля, че чужденците биха оценили, ако успеем да разкажем нашата история, да покажем своите местни сортове…

Реклами

3 thoughts on “„Бъдещето е на българските тероарни вина“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s