С Милица вече съм ви срещал. Поводът да поговорим сега е едно събитие на избите от Мелнишкия край, което цели да обогати не само регионалния, но и националния винен календар. А както вече знаете, през 2017-та The Wine Inside интензивно ще подкрепя и стимулира всички добри идеи и инициативи, допринасящи за развитието на винения туризъм и изграждането на винена култура.

 

Разкажи накратко за инициативата?

Инициативата е „Дни на „отворените врати““ на избите в Мелнишкия край – обединихме се всички изби, заедно и с винените проекти, които все още нямат собствени изби. Организираме го на 11 и 12 февруари, събота и неделя, тъй като самият 14.02 – „Трифон Зарезан“ е делничен ден. А същият уикенд се провежда и фестивалът на Мелнишкото вино – „Златен грозд“.  Участниците са: Винарска изба „Вила Мелник“ – с. Хърсово, Биовинарна „Орбелус“ – с. Кромидово, Винарска изба „Рупел“ – с. Долно Спанчево, Винарска изба „Орбелия“ – с. Коларово, Винарска изба „Синтика“ – гр. Сандански, Винарска изба „Златен Рожен” – с. Капатово и Имение „Зорница“ – с. Зорница.

Ще има различни инициативи, но решихме да ги проведем заедно, за да се генерира „критична маса“ от гости и туристи, които да ни посетят. Искаме да обединим усилията си, за да изпратим едно общо послание: „Заповядайте в нашия край! Ще можете да влезете във всяка изба, да опитате нашите вина.“ Така че в един уикенд да могат да се обиколят всички винени обекти.

Във всяка изба ще има отделно тържество. При нас, във „Вила Мелник“ започваме от рано сутринта с ритуала по зарязването, с благославянето за добър берекет. Ще имаме изложение на местни производители, а също и фолклорна програма. Ще покажем и новите реколти. Дори сме предвидили и „затворена дегустация“ за винени експерти… Миналата година в избата ни посетиха в тези два дни около 500 души, така че се надявам и тази интересът да е голям.  Всяка изба ще има своя програма. Например при съседите от „Орбелус“ ще свири Теодосий Спасов… Ще бъде интересно!

Всъщност за мен това е и най-важното послание – че избите в Мелнишкия регион сме обединени в усилията си. Показахме го още миналата година, когато заедно направихме Картата на Мелнишките винени маршрути. Сега отново правим заедно това събитие. Имаме и амбицията заедно да организираме и Празник на гроздобера, а и още някои неща, които засега нека запазим в тайна. Знаем много добре, че „една птичка пролет не прави“ и искаме навсякъде да е интересно, непрекъснато нещо да се случва.

Това обединение на Мелнишките изби ще доведе ли до устойчивост – имате ли добра комуникация с туроператорите?

Първо да кажа, че имаме добра комуникация с общините, което е важно. На нашата среща, когато взехме решението за това събитие, бяха и кметовете на Мелник, Сандански и Петрич.Те използват и всички техни комуникационни канали, за да популяризират инициативата. Уведомили сме и Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в град Сандански. Изпратили сме информацията до всички наши приятели и партньори в бранша.

Иначе работата с туроператорите засега е индивидуална. Все още нямаме обаче някакъв модел на партньорство, при който туроператорите да се свързват с нас в началото на годината и да планираме съвместен календар на събитията за годината.

Какъв според теб трябва да е моделът за развитие на винения туризъм – „всеки да се спасява поединично“ или да се работи на ниво регионални обединения или да се изгради някаква по-дългосрочна национална стратегия?

Със сигурност не може „всеки да се спасява поединично“, защото колкото и прекрасна винарна да има някъде си, никой няма да отиде на винен туризъм само заради една изба. Хората ще искат да видят и да сравнят няколко винарни, да видят няколко хубави, „гурме“ ресторанта, да се докоснат до културата и историята на региона. Виненият туризъм е доста комплексен.

Аз мисля, че точно Мелнишкият край е един от най-подходящите региони за винен туризъм в България – имаме много изби – малки и модерни, на кратки разстояния помежду им. За един уикенд може да бъдат посетени много от тях. А има и културно-исторически обекти, които могат да се посетят.

Трябва да работим заедно. Моят модел е Напа Вали, където има страшно много изби, но те не са си конкуренция, защото всяка от тях предлага нещо различно. Същия модел може да се приложи и при нас. Едни да бъдат по-луксозни – да предлагат „спа и вино“, други да са традиционни, трети да имат хубав хотел, четвърти например изискан „гурме“ ресторант… Разнообразието е това, което ще привлече хората.

Колкото до регионална асоциация… Не съм сигурна дали към момента ни трябва. Имаме планове, но те са свързани по-скоро към това да направим Мелник като „защитено географско означение“ – нещо в тази насока… Трябва да поддържаме добра комуникация и с общините.  Винената карта на Мелник я направихме без да имаме някакъв вид сдружение, но може би в дългосрочна перспектива ще трябва да помислим и за това…

Повече за програмата на отделните изби в Мелнишкият регион можете да видите тук.

*Снимката в публикацията е предоставена от „Вила Мелник“

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s